Het blijft gek. Vakken waar je vroeger op school een hekel aan had, die later leuk blijken te zijn. Afgezien van muziekles, daar is het nooit goed mee gekomen… Maar Nederlands ben ik wel gaan waarderen. Of eigenlijk, taal in het algemeen. Want ook Frans en Engels vind ik heel interessant.

Of ben ik misschien gewoon een taalnerd? Nu is grammatica supersaai. Vind ik. Nog steeds. Behalve dt-fouten in de tekst van een ander ontdekken. Dat is een soort hobby.
Dictee en de snelleestoets
Op de basisschool vond ik dictee trouwens wél heel leuk. Voordeel van veel lezen; dictee was ik goed in.
En de drie-minuten-toets. Dat is het snellezen van woorden. Iemand bekend mee? Schijnt nog steeds te bestaan. Was een woordentoets met een kaart waar heel veel woorden onder elkaar stonden. En die woorden moest je zo snel mogelijk en foutloos lezen. Kreeg ik vaak een soort omgekeerde hyperventilatie van. Omdat ik dan zó snel las dat ik vergat adem te halen.
Hoofdrekenen
Als tegenhanger was ik dan wel weer héél slecht in hoofdrekenen. Daar had ik zo’n hekel aan. Kan me daar geen voldoende van herinneren op de basisschool. Snapte ook echt het nut niet van dat vak. Later snapte ik dat nut natuurlijk wel… Want toen ik eens als bijbaantje achter de kassa stond, met zweet op mijn rug, viel het kwartje eindelijk.
Maar goed, taal dus.
Suffe boeken op de literatuurlijst
Lezen vond ik als kind al geweldig. Maar dan wel mijn eigen boekenkeuze. Want die suffe boeken die je op de middelbare moest lezen waren toch echt niet bevorderlijk voor je leesplezier… Alleen Erik of het kleine insectenboek is mij bijgebleven. Die was echt leuk.
Dat was trouwens ook opvallend. Literaire werken die je voor school moest lezen, waren vaak vrij oud. Alsof een boek pas goed is als het oud is. Net als schilderijen.
Taalvermogen is aangeboren
Het vermogen om een taal te leren, blijkt aangeboren talent te zijn. Kun je die onvoldoende voor Frans op school mooi daarop afschuiven.
Voordelen van meertaligheid
Meertaligheid is zelfs gekoppeld aan diverse cognitieve voordelen. Zo blijken meertalige individuen vaak beter te zijn in taken die verband houden met:
- aandacht
- mentale flexibiliteit
- probleemoplossing
Snel inschrijven dan maar voor die cursus Spaans.
Taalfilosofie
Taal heeft ook invloed op de manier waarop we denken. En de wereld om ons heen begrijpen. Ik begrijp de strekking van die gedachte wel.
Engels bijvoorbeeld omschrijft emoties rijker dan Nederlands, vind je niet? Engelstalige boeken vind ik daarom vaak mooier om te lezen dan Nederlandstalige. Engels heeft meer diepgang. Vooral als boeken vertaald zijn, kies ik daarom liever voor de oorspronkelijke, Engelstalige versie.
Voor wie ook van taal houdt, heb ik nog een leuke boekentip. Taal is zeg maar echt mijn ding. Een boek van Paulien Cornelisse. Zoals zij met taal speelt, erg grappig.
