
In de achtdelige podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’ onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.
Leerzaam en aangrijpend. Je kan moeilijk stoppen met luisteren. Ondanks het zeer beladen en inhumane onderwerp. Onze meedogenloze geschiedenis. Daarom twijfelde ik even voor ik aan deze podcast begon.
Een suikerplantage in Suriname
Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva.
Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.
De zoektocht
Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot allerlei nieuwe vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?
Veel informatie en geschiedenis die op school onderbelicht bleef.
Persoonlijk en confronterend
Omdat Duin een nazaat is van slavenhouders maakt dit het verhaal nog eens extra persoonlijk. Ook het betrekken van haar uitgesproken moeder is een gouden vondst. Met haar inbreng begrijp je beter hoe vorige generaties dit onderwerp heel anders ervaarden. Waarom wij er zo weinig over leerden.
Ook de rol van Peggy is onmisbaar in deze podcast. Zo begrijp je een klein beetje beter hoe de cultuur in Suriname en de rol van haar voorouders tot op de dag van vandaag getekend zijn door dit barbaarse verleden.
Gekozen tot beste Nederlandse podcast van het jaar 2020. De jury van de Dutch Podcast Awards
