
De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als de nazi’s Parijs bezetten vluchten vader en dochter naar het Bretonse Saint-Malo, samen met de grootste en meest waardevolle schat van het museum.
Ontroerend en betoverend verhaal, niet voor niets winnaar van de Pulitzerprijs.
Op de tast
De vader van Marie-Laure doet er alles aan om zijn dochter een zo gewoon mogelijke opvoeding te geven. Hij maakt bijvoorbeeld tot in detail een miniatuur van de plek waar ze wonen, eerst van hun wijk in Parijs en later van hun nieuwe thuisstad Saint-Malo. Met haar vingers moet ze deze uit het hoofd leren en vervolgens vertalen naar de juiste verhoudingen: zoveel stappen naar de bakker, zoveel stappen naar het museum waar haar vader werkt.
Van weesjongen tot soldaat in het Duitse leger
In een Duits mijnstadje belandt de weesjongen Werner Pfennig bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.
Wat verbeeldingskracht in een duistere wereld aan licht schenkt
Een fantasierijk verhaal waarbij de thema’s ‘licht’ en ‘radiogolven’ een grote rol spelen. Het licht dat je voor je ziet bijvoorbeeld als je je ogen dicht hebt.
‘Open je ogen en zie zoveel je kunt voordat ze voor eeuwig sluiten,’ zegt een innerlijke stem tegen Werner. En zoals de radio vertelt over een wondere wereld die Werner niet kan zien vanuit het duistere Duitsland, hoort Marie-Laure over een wereld – en leeft ze in een wereld – die ze niet kan zien vanwege haar blindheid. Door de kracht van haar verbeeldingskracht ziet ze echter minstens zoveel als de mensen om haar heen.
Ontroerend en betoverend verhaal, niet voor niets winnaar van de Pulitzerprijs. Anthony Doerr heeft met zijn werk al vele gerenommeerde literaire prijzen gewonnen. Hij schreef tien jaar lang aan deze roman.
